Geen fysiek contact versnelt de inzet van digitale oplossingen
Voortkomend uit het ‘flatten the curve’-principe is het belangrijk dat zo min mogelijk mensen fysiek contact met elkaar hebben. Dit zorgt ervoor dat veel mensen thuis moeten werken, en het contact tussen de zorgprofessional en patiënt zoveel mogelijk wordt beperkt. Daarnaast vormt een relatief nieuw virus zoals COVID-19 met een gebrek aan voldoende inzicht, cijfers en onderbouwde prognoses ernstige problemen in onze samenleving. Het feit dat verschillende productiefaciliteiten naar een beperkt aantal lagelonenlanden zijn verplaatst waar grondstoffen goedkoper zijn, snijdt ons nu in de medische vingers.
We zien dat zorg op afstand nog altijd beperkt wordt ingezet, omdat – bijvoorbeeld door de vele health-apps die beschikbaar zijn – zorgaanbieders en -professionals door de bomen het bos niet meer zien. Zeker in deze tijd, waar we worden ‘gedwongen’ om fysiek contact te beperken vragen deze problemen om toch sneller keuzes te maken in het gebruiken van deze digitale oplossingen.
Waar stonden we met e-health voor de coronacrisis?
De noodzaak en meerwaarde van e-health was voor vele zorgverleners overduidelijk. Uit het eHealth-monitor onderzoek 2019 van Nictiz blijkt dat zorgverleners een erg hoge werkdruk ervaarden, wat zich met name uitte in de administratieve lasten die het met zich meebracht. Respondenten uit dit onderzoek denken dat e-health kan leiden tot een afname van de werkdruk als de techniek goed werkt én e-health optimaal in het zorgproces is geïntegreerd.
Nictiz – eHealth-monitor onderzoek 2019: de noodzaak en meerwaarde
Wanneer het moet, kan het dus écht
Nederland telt al zo’n 14 procent thuiswerkers en e-health bestaat al een geruime tijd. Maar nu bijna iedereen thuis moet werken, geven zorginstellingen aan dat zij graag zo snel mogelijk aan de slag willen met beeldbellen en digitaal contact om de zorg te kunnen blijven bieden en tegelijkertijd de zwaar belaste zorgmedewerkers te ontlasten. Dat geldt enerzijds voor zaken zoals een e-consult tussen zorgprofessional en patiënt/cliënt en anderzijds voor apps waarmee zorgprofessionals onderling kunnen communiceren.
Aangezien de (zorg)druk hoog is en zorginstellingen worden gedwongen om op afstand te communiceren, blijken zij toch in staat te zijn om dit op korte termijn te kunnen realiseren terwijl voor de coronacrisis de ontwikkeling van dergelijke e-health oplossingen niet goed van de grond kwamen.
De vraag is dan ook of de inzet van e-health oplossingen zich in deze stijgende lijn blijft voortzetten en daarmee de eerste belangrijke stappen naar een succesvolle digitale transformatie zijn gezet.
Laatste overweging
Om de zorg op afstand te maximaliseren, is het handig om een overzicht samen te stellen van werkende en direct inzetbare oplossingen voor diensten op afstand. Veelal begint dit met investeringen in hardware die het thuiswerken en zorg op afstand mogelijk maakt.
Als u nog moet investeren in nieuwe ICT-apparatuur of dit recent heeft gedaan met eigen middelen – om thuiswerken of zorg op afstand mogelijk te maken – maar dit toch liever wenst vrij te maken, dan kan dat met lease. Lees hier meer over de mogelijkheden van operational lease.