Ma – vrij 08:30 – 17:30

De snelle groei van digitale oplossingen in de zorg tijdens de coronacrisis

De ontwikkelingen rondom het coronavirus gaan erg snel. De situatie van vandaag kan morgen weer anders zijn. Op dit moment is Nederland in de zogenaamde ‘intelligente lockdown’, met als doel de IC-zorg niet te overbelasten. Ofwel, de regering wil ervoor zorgen dat er geen capaciteitsprobleem ontstaat voor wat betreft beschikbare ruimten en gekwalificeerd personeel wanneer de ernstige coronapatiënten zich massaal en tegelijkertijd aanmelden. Naast de overcapaciteit op de IC, levert dit zorginstellingen een aantal problemen op die niet bepaald alledaags zijn waardoor de inzet van digitale oplossingen exponentieel versnelt.

In dit artikel

Inhoudsopgave

Geen fysiek contact versnelt de inzet van digitale oplossingen

Voortkomend uit het ‘flatten the curve’-principe is het belangrijk dat zo min mogelijk mensen fysiek contact met elkaar hebben. Dit zorgt ervoor dat veel mensen thuis moeten werken, en het contact tussen de zorgprofessional en patiënt zoveel mogelijk wordt beperkt. Daarnaast vormt een relatief nieuw virus zoals COVID-19 met een gebrek aan voldoende inzicht, cijfers en onderbouwde prognoses ernstige problemen in onze samenleving. Het feit dat verschillende productiefaciliteiten naar een beperkt aantal lagelonenlanden zijn verplaatst waar grondstoffen goedkoper zijn, snijdt ons nu in de medische vingers.

We zien dat zorg op afstand nog altijd beperkt wordt ingezet, omdat – bijvoorbeeld door de vele health-apps die beschikbaar zijn – zorgaanbieders en -professionals door de bomen het bos niet meer zien. Zeker in deze tijd, waar we worden ‘gedwongen’ om fysiek contact te beperken vragen deze problemen om toch sneller keuzes te maken in het gebruiken van deze digitale oplossingen.

Waar stonden we met e-health voor de coronacrisis?

De noodzaak en meerwaarde van e-health was voor vele zorgverleners overduidelijk. Uit het eHealth-monitor onderzoek 2019 van Nictiz blijkt dat zorgverleners een erg hoge werkdruk ervaarden, wat zich met name uitte in de administratieve lasten die het met zich meebracht. Respondenten uit dit onderzoek denken dat e-health kan leiden tot een afname van de werkdruk als de techniek goed werkt én e-health optimaal in het zorgproces is geïntegreerd.

e-health monitor 2019 nictiz

Nictiz – eHealth-monitor onderzoek 2019: de noodzaak en meerwaarde

Wanneer het moet, kan het dus écht

Nederland telt al zo’n 14 procent thuiswerkers en e-health bestaat al een geruime tijd. Maar nu bijna iedereen thuis moet werken, geven zorginstellingen aan dat zij graag zo snel mogelijk aan de slag willen met beeldbellen en digitaal contact om de zorg te kunnen blijven bieden en tegelijkertijd de zwaar belaste zorgmedewerkers te ontlasten. Dat geldt enerzijds voor zaken zoals een e-consult tussen zorgprofessional en patiënt/cliënt en anderzijds voor apps waarmee zorgprofessionals onderling kunnen communiceren.

Aangezien de (zorg)druk hoog is en zorginstellingen worden gedwongen om op afstand te communiceren, blijken zij toch in staat te zijn om dit op korte termijn te kunnen realiseren terwijl voor de coronacrisis de ontwikkeling van dergelijke e-health oplossingen niet goed van de grond kwamen.

De vraag is dan ook of de inzet van e-health oplossingen zich in deze stijgende lijn blijft voortzetten en daarmee de eerste belangrijke stappen naar een succesvolle digitale transformatie zijn gezet.

Laatste overweging

Om de zorg op afstand te maximaliseren, is het handig om een overzicht samen te stellen van werkende en direct inzetbare oplossingen voor diensten op afstand. Veelal begint dit met investeringen in hardware die het thuiswerken en zorg op afstand mogelijk maakt.

Als u nog moet investeren in nieuwe ICT-apparatuur of dit recent heeft gedaan met eigen middelen – om thuiswerken of zorg op afstand mogelijk te maken – maar dit toch liever wenst vrij te maken, dan kan dat met lease. Lees hier meer over de mogelijkheden van operational lease.

Deel dit artikel

Email
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Anderen bekeken ook:

Meer van dit soort artikelen ontvangen?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en krijg van Bram de laatste kennisartikelen, klantverhalen en leveranciersverhalen als eerste in uw inbox.

In welke apparatuur bent u geïnteresseerd?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wegens hemelvaart zijn wij op donderdag 18 mei en vrijdag 19 mei gesloten.