Ma – vrij 08:30 – 17:30

Ondersteuning Windows 7 gestopt

Dat de ondersteuning voor Windows 7 per 14 januari 2020 is gestopt lijkt op het eerste gezicht onschuldig, echter speelt dit de toename aan cybercriminaliteit alleen maar verder in de kaart. In dit artikel zoomen we in op wat dit voor uw organisatie betekent en wat u kunt doen om de data binnen uw organisatie zo goed mogelijk te beveiligen.

In dit artikel

Inhoudsopgave

De toename van cybercrime

Cybercrime komt hoe langer hoe vaker in verschillende vormen voor. De laatste tijd zijn virussen, zoals malware erg in trek. Zo zijn onlangs alle computers van de Universiteit Maastricht gegijzeld en heeft GWK Travelex op 2 januari 2020 besloten om alle activiteiten tijdelijk te staken, omdat zij kampen met een soortgelijk virus. Ook MC Leeuwarden en gemeente Zutphen lijken recent doelwit te zijn van cybercriminelen.

Waar in de Verenigde Staten al 764 zorgaanbieders, 113 overheden en agentschappen en 89 onderwijsinstellingen zijn getroffen door cybercrime, geven cybersecurity experts aan dat we in Nederland aan de vooravond staan van een soortgelijke situatie.

Uit de Cybersecuritymonitor 2019 van het CBS blijkt dat met name grotere organisaties worden getroffen door aanvallen van buitenaf. Hierbij kan worden aangenomen dat grote bedrijven vaak interessantere zijn voor cybercriminelen, omdat er meer te halen valt of de (publiciteits)schade groter is.

In onderstaande afbeelding ziet u het totaal aantal ICT-veiligheidsincidenten en het aantal incidenten door een aanval van buiten per bedrijfsgrootteklasse in 2017 binnen Nederlandse organisaties.

Oorzaken en kosten veiligheidsincidenten van cybercrime

Wat betekent het beëindigen van de ondersteuning van Windows 7 voor mijn organisatie?

Het beëindigen van de ondersteuning  van Windows 7 heeft gevolgen voor uw organisatie. Pc’s met Windows 7 als besturingssysteem ontvangen namelijk na 14 januari 2020 geen beveiligingsupdates meer. Het is daarom verstandig om over te stappen naar een moderner besturingssysteem, zoals Windows 10. Daarnaast is de klantenservice voor Microsoft niet meer bereikbaar voor technische ondersteuning voor Windows 7.

Dus stel u heeft problemen of vragen over Windows 7, kunnen deze niet opgelost, noch beantwoord worden door Microsoft. Verder worden verwante services voor Windows 7 in januari 2020 ook stopgezet, zoals Backgammon op het internet, Dammen op het internet en de elektronische programmagids voor Windows Media Center.

U kunt Windows 7 wel nog blijven gebruiken, maar na de beëindiging van de ondersteuning word je pc kwetsbaarder voor virussen en andere beveiligingsrisico’s. Ook zal uw pc gewoon starten en werken, maar u ontvangt geen software-updates en beveiligingsupdates meer van Microsoft. Ook zal de klantenservice, zoals eerder gezegd, niet meer beschikbaar zijn voor vragen en problemen. Evenals de verwante services voor Windows 7 in januari 2020.

Waarom is het voor mijn organisatie belangrijk om te upgraden naar Windows 10?

Ondanks dat cybercriminelen zich vaker richten op grote organisaties zijn ook steeds vaker kleinere organisaties doelwit van cybercrime, omdat zich hier vaak waardevolle data bevindt die als springplank kan dienen om te infiltreren bij grotere organisaties. Cybercriminelen kiezen steeds vaker voor complexere aanvalsvormen of voor een samenwerking met andere cybercriminelen. Een andere trend is de toename van dynamite phishing. Dit is een vorm van internetfraude, waarbij de slachtoffers op maat gemaakte e-mails ontvangen die moeilijk zijn te identificeren als kwaadaardig. Criminelen gaan steeds professioneler te werk.

Daarom is het belangrijk voor uw organisatie, groot of klein, om security op te nemen in uw businessmodel. Alleen op die manier kunt u de dataveiligheid zo ver waar kan waarborgen. Het is van belang om te beseffen dat uw organisatie niet alleen te beveiligen is met technologie, maar ook dat de menselijke factor een grote rol speelt. De meeste cyberincidenten ontstaan nog steeds door menselijke fouten, wat betekent dat een goede security awareness training cruciaal is voor uw werknemers.

Voor Windows 10 is dankzij het concept van Microsoft ‘Windows as a Service’ nog geen einde van de supportperiode aangekondigd. Microsoft zal het meest recente besturingssysteem permanent voorzien van security-updates. Maar u bent als gebruiker wel zelf verantwoordelijk voor het uitvoeren van alle versie-upgrades.

Wat kan ik doen om het IT-park binnen mijn organisatie te beveiligen?

Er zijn een tal van opties om de data in uw organisatie zo ver mogelijk te beveiligen. Wij hebben de drie beste opties voor u uitgelicht:

Optie 1: Upgraden naar Windows 10

Windows 10 Pro

Als zakelijke gebruiker is het verstandig om te upgraden en Windows 10 Pro te gebruiken. Deze editie kent mogelijkheden die vooral in het bedrijfsleven goed van pas komen. Goed voorbeeld hiervan is Bitlocker, waarmee de gegevens op het toestel worden beschermd via een krachtige vorm van versleuteling. Een ander voorbeeld is Remote Desktop waarmee u uw Windows 10-toestel op afstand kunt benaderen.

Gebruikt u nu Windows 10 Home? De upgrade van Windows 10 Home naar Windows 10 Pro is eenvoudig. Open de Windows Store. In het zoekvak typ je ‘Windows 10 Pro’. Klik op het zoekresultaat om Windows 10 Pro te kopen.

Windows 10 Enterprise

Voor grotere organisaties is Windows 10 Enterprise de beste keuze. Deze Windows-versie kent opties die specifiek voor grotere organisaties van belang zijn, zoals op het gebied van beveiliging van identiteiten, beheer en apparaten. Bovendien biedt Windows 10 Enterprise extra beheerfuncties. Hier vindt u alle kenmerken. Windows 10 Enterprise wordt in een volumelicentie aangeboden.

Let wel op dat het IT-park dat u in uw bezit heeft wel voldoet aan de systeemvereisten voor Windows 10. Uw PC/notebook moet in bezit zijn van een processor van 1 GHz of sneller, moet beschikken over minimaal 1GB RAM-geheugen voor 32-bits (of 2GB RAM-geheugen voor 64-bits) en 16 GB hardeschijfruimte voor 32-bits OS (of 32 GB harde schijf ruimte voor 64-bits OS). Specifiekere specificaties kunt u hier terugvinden.

Optie 2: Verleng tijdelijk de beveiliging

Als de upgrade u momenteel ongelegen komt, kunt u er ook tijdelijk voor kiezen om uitgebreide beveiligingsupdates voor Windows 7 aan te schaffen. Microsoft biedt dit enkel aan voor de zakelijke markt, omdat er een grote transitie aan te weeg kan gaan indien er veel werkplekken moeten worden geüpgraded. Hiervoor moet het huidige IT-park wel beschikken over Windows 7 Professional en/of Windows 7 Enterprise.

In dit geval heeft u tot januari 2023 de tijd om uw IT-park te updaten of te upgraden. Download de veelgestelde vragen over het einde van de ondersteuning van Windows 7 en Office 2010 voor diepgaande veelgestelde vragen over de uitgebreide beveiligingsupdates voor Windows 7.

Optie 3: IT-park vernieuwen en standaardiseren

Frank Groenewegen, chief security expert van cyberbeveiligingsbedrijf Fox-IT, heeft in een interview met het FD verder toegelicht hoe cybercriminelen de eerdergenoemde aanvallen konden uitvoeren op Nederlandse organisaties:

‘Organisaties moeten beveiligingsupdates sneller installeren’, vertelt Groenewegen. ‘Dan hadden veel aanvallen voorkomen kunnen worden.’

Een grote diversiteit aan hardware en daarmee ook aan besturingssystemen en toepassingen, speelt dergelijke calamiteiten juist in de kaart. Daarom is de laatste en misschien wel de meest doeltreffende oplossing het vernieuwen en standaardiseren van uw IT-park.

Toch is dit vaak kostbaar en lastig te realiseren. In de whitepaper “Overwegingen voor een IT-vernieuwingsstrategie” leggen we verder uit hoe uw organisatie de gewenste IT-vernieuwingsstrategie kan doorvoeren, zodat het IT-park in uw organisatie behoed kan worden van cyberaanvallen. De whitepaper kunt u hieronder downloaden.

Whitepaper overwegingen IT-vernieuwingsstrategie
Overwegingen voor een IT-vernieuwingsstrategie
Deze whitepaper is ervoor bedoeld om organisaties te ondersteunen bij het kiezen van een goed doordachte IT vernieuwings- en financieringsstrategie.

Deel dit artikel

Email
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Anderen bekeken ook:

Benieuwd wat IT-vernieuwing voor uw organisatie zou betekenen?

Download dan de whitepaper ‘Overwegingen voor een IT-vernieuwingsstrategie’
Whitepaper it vernieuwingsstrategie

Meer van dit soort artikelen ontvangen?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en krijg van Bram de laatste kennisartikelen, klantverhalen en leveranciersverhalen als eerste in uw inbox.

In welke apparatuur bent u geïnteresseerd?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wegens hemelvaart zijn wij op donderdag 18 mei en vrijdag 19 mei gesloten.