BYOD beleid – De 4 risico’s die het met zich meebrengt

Mobiel werken faciliteren en medewerkers tevreden houden? Waarschijnlijk is er in uw organisatie nagedacht over een ‘BYOD beleid’ of is deze al doorgevoerd. Dit principe, ook wel Bring Your Own Device, maakt het mogelijk voor medewerkers om binnen de organisatie hun eigen privé apparaten ook zakelijk te gebruiken. Toch brengt dit grote risico’s met zich mee. Daarom is de vraag: is er een betaalbaar alternatief?

Mobiel werken

Doordat de wens om mobiel te werken steeds populairder wordt, is het fijn voor werknemers als ze hun werk overwegend locatie- en tijdonafhankelijk kunnen uitvoeren. Hiervoor moeten ze wel over de juiste apparatuur beschikken. Als werkgever wil je de flinke kostenpost van het voorzien van de juiste devices vermijden. Bring Your Own Device wordt door de meeste organisaties gezien als goede oplossing. Elke werknemer heeft immers een eigen smartphone en zijn laptops of tablets ook in veel huishoudens aanwezig. Dit lijkt een goede oplossing toch?

Waarom vinden organisaties een BYOD beleid zo interessant?

Het prettige aan het zelf zorgen voor devices is dat de meeste medewerkers bekend zijn met hun eigen device. Buiten het gebruiksgemak zijn er geen grote investeringen nodig in nieuwe devices. Dit betekent dat medewerkers met hun eigen apparatuur kunnen werken (een hoge tevredenheid) en dit de organisatie geen geld lijkt te kosten. Ondanks deze twee grote voordelen blijft het Nederlandse bedrijfsleven kritisch over BYOD.

Onderschat de risico’s van een BYOD beleid niet

1 Hoge verborgen kosten

Het grootste probleem van BYOD ligt met name bij de IT-afdeling. De kosten voor het inzetten van digitale apparatuur beperken zich niet tot de aanschafkosten. Voor elk type device dat toegang tot het bedrijfsnetwerk krijgt, moeten speciale voorzieningen getroffen worden. Denk hierbij aan bepaalde besturingssystemen die niet optimaal werken in combinatie met andere besturingssystemen. Wat te denken aan kosten voor onderhoud en support? Door de grote diversiteit aan technologie stijgen deze kosten gestaag. De van devices, bestaat slechts voor 20% uit aanschafkosten. Maar liefst 80% van de kosten ligt in het gebruik. De verborgen kosten zijn gigantisch en nemen toe naar mate de diversiteit toeneemt!

2 Verprutstijd

Door een BYOD beleid is de diversiteit aan technologie in de organisatie enorm. Dit lijkt op het eerste gezicht geen groot probleem, maar dit is een voedingsbodem voor ‘verprutstijd’. Dit is ook wel de verloren tijd aan productiviteit., wereldwijd grootste IT-onderzoeksbureau, verwijt maar liefst 30% van de gebruikskosten aan verprutstijd. Dit herkennen we allemaal met de vraag aan een collega: ‘Weet jij hoe dit werkt?’ met als antwoord ‘Uh, nee bij werkt dit anders!’

3 Beveiligingsrisico’s

Misschien wel het grootste (en meest voor de hand liggende) probleem van een BYOD beleid: informatiebeveiliging. Het beleid heeft op twee facetten een negatieve impact op de : devices zijn een makkelijker doelwit voor cybercrime en dataverwijdering kan niet worden gegarandeerd. Het kost een hoop werk om te blijven controleren of alle apparaten wel voorzien zijn van de juiste beveiligingssoftware. De kans dat een veiligheidsupdate wordt vergeten door de IT-afdeling is enorm. Daarnaast is nog maar de vraag of de aanwezige data (op de juiste wijze) wordt verwijderd. De kans dat kritische bedrijfsdata in verkeerde handen valt is groot!

4 Aansprakelijkheid

Tot slot is aansprakelijkheid ook nog een belangrijk kritiekpunt als de werknemers zelf de apparaten faciliteren. In het geval van diefstal of een virus ligt de aansprakelijkheid vaak bij de werkgever, tenzij er sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid van de medewerker.

Het betaalbare alternatief voor mobiel werken: DCO

Even terug naar de redenen waarom organisaties een BYOD beleid faciliteren:

  1. Mobiel werken faciliteren;
  2. Medewerkers tevreden houden door ze zelf hun eigen gewenste device te laten gebruiken;
  3. Het vergt geen hoge investeringskosten.

Maar het liefst wil je als organisatie dit toch in de eigen hand houden: de beveiligingsrisico’s beperken en de total cost of ownerhsip verlagen. Met de IT lifecycle management oplossing DCO (Digital Change Option) kunt u mobiel werken faciliteren, zonder hoge investeringskosten, houdt u de regie in eigen hand en heeft u tevreden medewerkers! Als organisatie heb je permanent budget beschikbaar voor het aanschaffen van nieuwe devices. Zonder hoge investeringskosten, maar voor een vast bedrag per maand.