Nieuwe kassasystemen? Lees hier de voordelen en waarom leasen interessant is

Een kassasysteem is een POS-systeem (Point-Of-Sale-Systeem) die draait op software. Je hebt kassasystemen voor de horeca, de retail maar ook bijvoorbeeld voor webshops. Elk kassasysteem is weer anders ingericht op de behoefte van uw onderneming. Bij de oude kassa’s ging het alleen om het verwerken van de transacties. Doordat kassasystemen computergestuurd zijn, kan het tegenwoordig veel meer dan alleen de transacties verwerken. Hier leggen we uit wat de voordelen zijn van een kassasysteem en waarom een kassasysteem je bedrijf verder innoveert.

1 Een verzamelplek voor alle data

Terwijl oude kassa’s alleen transacties verwerkten, is bij een nieuw kassasysteem alles computergestuurd. Alle gegevens zijn inzichtelijk op één locatie, namelijk in de cloud. Denk hierbij aan verkoopcijfers, klantgegevens en andere gegevens die hier allemaal worden opgeslagen. Zeker in de retail, waarbij de combinatie tussen een webshop en een fysieke winkel vaak wordt gemaakt is een kassasysteem zo ingericht dat alles is gekoppeld. Dit heeft als voordeel dat je nooit meer de online- en offline-systemen hoeft te combineren. Naast de tijd die dit je bespaart is de kans op administratieve fouten hierdoor minimaal.

2 Voorraadbeheer wordt vele malen gemakkelijker

In tegenstelling tot een ouderwetse kassa, is een kassasysteem in staat tot een uitgebreid voorraadbeheer. Integratie van webshop software met een kassasysteem verbetert het voorraadbeheer. Op het moment dat een klant een aankoop heeft gedaan wordt automatisch de voorraad bijgewerkt. Dit zorgt ervoor dat de voorraad altijd up-to-date is. Ook bij het retourneren van een artikel wordt de voorraadverandering geregistreerd in het systeem. De aansluiting van het kassasysteem op uw inkoop- en verkoopbeheer is tevens een mooie tool. Er wordt door het systeem een seintje gegeven als een product dreigt op te raken. Zeker wanneer er vaste producten in je assortiment zitten is het ideaal, omdat de leverancier een bericht ontvangt dat de producten bijna niet meer op vooraard zijn. Nooit meer teleurstellen van klanten, want je zit nooit zonder de producten.

3 Inzicht in klantgegevens

Een bijkomend voordeel van kassasoftware is dat de gegevens van klanten worden bijgehouden. Dit maakt de verschillende verkopen per klant goed inzichtelijk. Het was nog nooit zo makkelijk om op basis van deze informatie de klant een passende aanbieding doen. Doordat de klant- en contactgegevens worden opgeslagen in het POS-systeem is het bereiken van de klant eenvoudig. Het is precies inzichtelijk via welk kanaal je de individuele klant bereikt. Een ander groot voordeel is het inzichtelijk maken van de informatie voor alle werknemers. Als er iemand wordt geholpen kan elke medewerkers in het systeem de gegevens en de transactiehistorie in zien met een verhoogde klanttevredenheid tot gevolg.

4 Maak beslissingen op basis van data

Een data gestuurd systeem zorgt er niet alleen voor dat de gegevens van de klant zijn opgeslagen, maar ook de verkoopcijfers. Met één druk op de knop wordt duidelijk welke artikelen het best verkopen en welke erg populair zijn. Het analyseren van deze data is gemakkelijk waardoor er veel sneller en betere bedrijfsbeslissingen kunnen worden gemaakt. Bij sommige kassasystemen is het zelfs mogelijk om verschillende boekhoudrapportages op te stellen. De omzet van een dag of de omzet per medewerker is hierdoor gemakkelijk in te zien.

Kassasystemen leasen?

Omdat het aanschaffen van nieuwe kassasystemen vaak een grote investering vergt, is het goed om na te denken over de financiering. Net als bedrijfsauto’s, productiemachines of apparatuur is het ook mogelijk om kassasystemen te leasen. Het leasen van kassasystemen scheelt u onder andere een startinvestering. Daarnaast biedt het leasen van kassasystemen u nog meer voordelen:

  • Door het leasen van kassasystemen behoud je liquide middelen in huis waardoor geld overblijft om te ondernemen;
  • In het leasecontract heb je de mogelijkheid om tussentijds kassasystemen te vervangen of toe te voegen;
  • De vernieuwede kassasystemen zorgen voor kostenbesparing;
  • Je bent minder afhankelijk van banken;
  • Je krijgt grip op de producten en budgetten.