De goede hardware tegen cybercrime

Bij het aanschaffen van nieuwe laptops is het voor de IT-afdeling vaak logisch om eerst de beveiligingssoftware in orde te maken. Logisch natuurlijk, maar een goede beveiliging begint al bij de hardware. Bij het uitzoeken van de laptops zelf kunnen al veel beveiligingsrisico’s getackeld worden.

Steeds groter gevaar

In de afgelopen jaren zijn er steeds meer problemen voor bedrijven vanwege cybercriminelen. Uit een onderzoek van de universiteit van Portsmouth blijkt dat in 2018 zo’n 43 procent van de ondervraagde Britse bedrijven slachtoffer is geweest van een cyberaanval. Er wordt zelfs voorspeld dat cybercrime in 2021 op 6 biljoen dollar zal liggen. In 2015 lagen deze kosten nog op 3 biljoen dollar.

Hardware security wordt vaak over het hoofd gezien bij het beveiligen van een device. De software alleen is niet voldoende voor een goede bescherming. Sommige software-oplossingen zorgen er zelfs voor dat je systeem trager wordt. Dit gebeurt bij een goede hardware zelden.

Een aanval op het Basic Input Output System (BIOS) is een goed voorbeeld van wanneer software niet beschermt. Het BIOS is een set basisinstructies in de fase vóór het opstarten van je device. De software heeft hier nog geen mogelijkheid heeft om in te grijpen bij een cyberaanval. Daarom is het van belang om ook in de hardware ervoor te zorgen dat devices beschermd zijn tegen mogelijke aanvallen.

Goede hardware

Een cyberaanval op het systeem hoeft niet per se van afstand te zijn. In het geval van een gestolen laptop heeft een dief binnen een paar uur je wachtwoord gekraakt. Door in de hardware een vingerafdrukscanner te hebben wordt het voor de dief al een stuk moeilijker. Er zijn vaak twee varianten. Een waarbij je met je vinger over de scanner strijkt en een waarbij je je vinger op de scanner legt. Deze laatste optie is nieuwer en betrouwbaarder. Een gezichtsherkenningssoftware is nog de beste optie van alle scanners, doordat deze moeilijk voor de gek te houden is. Maar als je zeker wilt weten dat je laptop op je bureau blijft liggen is er altijd nog een Kensington kabel. Hierbij kan de laptop letterlijk vast worden geketend aan de tafel.

Gestandaardiseerde hardware

Niet alleen het up-to-date houden van hardware voorkomt cybercrime, maar ook het standaardiseren ervan. Wanneer er in uw organisatie veel verschillende devices aanwezig zijn, betekent dat ook dat er een grote diversiteit is aan besturingssystemen en toepassingen. Dit betekent ook er een enorme hoeveelheid updates moeten worden uitgevoerd. Door alle updates die gedaan moeten worden is de kans groot dat er één wordt vergeten met alle gevolgen van dien. Lees hier meer over DCO. De oplossing om hardware up-to-date te houden en te standaardiseren voor een vast bedrag per maand.

Sleutels

In het kader van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) is men verplicht om persoonsgegevens goed te beschermen tegen cybercrime. De beveiliging in de hardware van je device zelf is hierbij belangrijk. Maar een Hardware Security Module (HSM) is ook aan te raden. Men beveiligt data vaak door middel van encryptie. Deze informatie is vaak met behulp van een sleutel toch nog te achterhalen. Het is dus van belang dat deze sleutel niet in de verkeerde handen valt. Een HSM zorgt ervoor dat sleutels veilig zijn.

Ontvang het laatste relevante nieuws in uw postvak!